RGB verlichting standaarden

RGB Led verlichting is op dit moment erg populair. Er zijn hele mooie effecten te creëren door meerdere leds aan te sturen. Voor het aansturen van leds worden nu 2 systemen gebruikt die veel op elkaar lijken. Ze zijn ook geen concurrenten maar vullen elkaar aan. Daarnaast kunnen fabrikanten ook nog een systeem gebruiken wat niet centraal wordt aangestuurd. Helaas heet dit vaak allemaal RGB led

De 2 aanstuur systemen vallen bij de grote merken onder dezelfde noemer; Gigabyte RGB Fusion, Asus Aura Sync, MSI Mystic light en Asrock Polychrome. De connector bepaald welke te gebruiken is. Deze systemen zijn absoluut niet uit te wisselen. Wel komen vaak beide voor op een moederbord.

-RGB LED

Deze gebruikt 4 kabels en de spanning is 12 volt.

De fan heeft dan zijn eigen voeding en het led deel heeft zijn eigen 4 pins connector. Er bestaat ook een variant met 1 pin extra, RGBW, met een 5de pin voor witte leds.

-Addressable RGB LED

Dit is een digitaal systeem. Er worden 3 pins gebruikt, 5 volt, data en ground. Dit kan worden uitgevoerd als 4 pins met 1 pin dicht/weg of 3 pins. De fan heeft ook hier weer gewoon zijn eigen voeding, die dan wel weer 12 volt is.

-Eigen systemen

Dit wordt vaak gewoon RGB genoemd. Kleuren kunnen soms met een knop wisselen of ze wisselen in patronen. Ze zijn echter niet centraal in te stellen en je kunt niet meerdere onderdelen op elkaar aansluiten en de zelfde kleur laten aannemen.