Keuzehulp NAS

Een NAS (network attached storage) is niets anders dan opslag verbonden via het netwerk. Onder de motorkap is dit eigenlijk een simpele computer zonder monitor bedient met een webinterface. Omdat het een computer is maken de fabrikanten de NAS voor steeds meer taken geschikt. Dit gaat dan vaak om het omzetten van videobestanden naar verschillende formaten.

Let op, geen enkele apparaat is fout vrij. De modellen met meerdere disken beschermen (mits goed ingesteld) tegen het uitvallen van 1 disk, maar er kan meer fout gaan. Van belangrijke data zal er altijd nog een back-up gemaakt moeten worden.

Hieronder een kleine keuze hulp op basis van courante Synology modellen:

1-disk

DS118. De absolute onderkant van de NAS markt. Geschikt voor het maken van een backup van een computer. Als opslag af te raden. Als de disk stuk gaat is gelijk alles weg.

2-disken

DS218play. Instapper met 2 schijven. Prima voor het maken van een back-up of simpele opslag met niet te veel gebruikers.

DS218. Wat sneller model. Goed geschikt is vlotte opslag, met name bij meerdere gebruikers. Voor transcoderen nog wat aan de lichte kant.

DS218+. Kan alles wat zijn lichtere familieleden kunnen maar door zijn sterkere processor ook geschikt voor het transcoderen.

4-disken

DS418: Veel opslag. Doordat de schrijf en lees last over 4 disken verdeeld wordt wat sneller.

DS418play: (onhandig maar bij de 4 bay is de play wat sneller)  Reageert wat vlotter bij veel gelijktijdige gebruikers. Snellere Celeron CPU en geschikt voor transcoderen.

DS918+: Ondanks de naam toch gewoon 4 disken. Krachtige quad core processor en meer geheugen. 2 x LAN en optie voor m.2 cache. Zeer snelle NAS voor alle opslagtaken maar ook alle transcoding taken. De NAS om applicaties op te draaien.