Typen en soorten SD-kaarten

De geheugenkaartjes die u bijvoorbeeld in uw smartphone gebruikt, de zogeheten secure-digital kaarten (kortweg SD-kaarten), kennen tal van uitvoeringen en codes. Maar wat betekenen ze, en welke uitvoering is voor welke situatie het meest geschikt? In deze blogpost, leg ik in grote lijnen uit wat de typenummers, en codes precies behelzen. Er zijn grofweg drie relevante aspecten te noemen van een SD-kaart: het formaat, de interface en bijbehorende capaciteit en de snelheid.

Formaat SD-kaart

Het formaat van de kaartjes bepaalt de grootte, en in welke apparaten een SD-kaart gebruikt of gelezen kan worden. Micro- en Mini-SD zijn met een passieve adapter om te zetten naar SD. Veelal wordt een micro-SD kaart verkocht met adapter naar SD.

 

Secure-Digital (SD) Mini-SD Micro-SD
Het basis-formaat, tegelijkertijd van het grootste formaat Kleiner formaat, komt zo goed als niet meer voor Zeer kleine uitvoering, gaat in telefoons, tablets etc

 

Interface en capaciteit

De capaciteit van een SD-kaart (hoeveel data past er globaal gezien op) wordt doorgaans uitgedrukt met de toevoegingen high capacity (HC) of extended capacity (XC), samengevoegd tot SDHC en SDXC.

 

SD SDHC(High Capacity) SDXC(Extended Capacity)
Ondersteunt tot 2 GB (er zijn 4 GB modellen, maar dat geeft vaak problemen)
Aangezien 2 GB of kleiner bijna niet meer verkocht wordt zijn de meeste SD kaarten eigenlijk SDHC.
Ondersteunt tot 32 GB, ziet er identiek uit. De host moet wel SDHC ondersteunen. Alleen verouderde apparatuur  kan hier niet mee overweg Ondersteunt tot 2 TB

 

Sommige SDHC en veel SDXC kaarten ondersteunen een modernere interface (bus), de Ultra High Speed (UHS) bus. UHS-1 voert de maximale snelheid al flink op en de UHS-II bus kan nog hogere snelheden aan. Dit is echter wel de bus (interface) en zegt nog niets over de snelheid die de kaart zelf haalt.

Ook geldt hierbij dat de host (telefoon/tablet) de UHS wel moet ondersteunen om hier gebruik van te kunnen maken. Stop je deze kaart in een apparaat wat de bus niet ondersteunt maar het soort wel dan valt het kaartje te gebruiken, maar zonder de hoge snelheid. (Voorbeeld: Je stopt een UHXC kaart met UHS-II in een kaart lezer die UHXC aan kan, maar niet de UHS-II bus dan werkt het wel, maar alleen op lagere snelheid. Dit is soms best even puzzelen.)

Wat zie je op het kaartje, Het Secure Digtal logo. Bij SDHC staat er HC onder, bij SDXC staat er XC onder. Als er vervolgens een I bij staat kan de kaart UHS-1 aan, bij een II kan er met UHS-II worden gewerkt.

 

SD-kaart (micro SDXC) 128GB van Goodram, bij Warbout
(micro)SDXC-kaartje van 128 GB, met UHS-II

 

Snelheid

De snelheid van een SD-kaartje wordt in klassen ingedeeld. Vaak geven fabrikanten hier nog een eigen toevoeging of verdraaiing aan. Deze klasse geeft alleen de minimale seriële snelheid aan en binnen 1 klasse kunnen er dus nog aardige verschillen zijn. Op verpakkingen worden meestal veel hogere waarden aangegeven: dat zijn vaak bus-snelheden en zijn voor de toepassing van deze kaartjes minder relevant.

 

Snelheids-klasse Extra toelichting
Class 2, 2 MB/s niet meer leverbaar
Class 4, 4 MB/s niet meer leverbaar
Class 6, 6 MB/s Op dit moment wel zo’n beetje de minimale snelheid die de meeste kaartjes halen
Class 10, 10 MB/s, Minimale snelheid nodig om full HD opnames te doen
UHS Speed class 1 (U1), 10 MB/s Subklasse komt achter de UHS aanduiding, dus UHS-I U1 of UHS-II U3
UHS Speed class 3 (U3), 30 MB/s
A1, 10 MB/s sustained, 1500/500 IOPS De A1 en A2 aanduiding zijn vrij nieuw. De aanduiding is bedoeld om aan te geven hoe goed applicaties (op o.a. de smartphone) van de kaart kunnen draaien. Vanaf Android 6 is het mogelijk om de applicaties met deze kaarten vanaf de kaart te laten draaien. Het is aan de fabrikant of dit aan staat. Daarnaast zijn deze kaarten erg stabiel voor het maken van foto’s  en film en het afspelen hiervan op een mobiel.
A2, 10 MB/s sustained, 4000/2000 IOPS
V30, 30 MB/s, 1080P/4K at 60/120 fps De toevoeging V30/60/90 is met name bedoeld om aan te geven hoe goed de kaart met video omgaat.
V60, 60 MB/s, 8K at 60/120 fps
V90, 90 MB/s, 8K at 60/120 fps

 

Op de kaart staat bij de Class 2 t/m 10 een soort grote C met daarin de class. De UHS zie je als een soort grote U met daarin 1 of 3. Bij de UHS kaarten staat vaak ook nog de Class snelheid erbij, dit is de snelheid die gehaald wordt als er geen UHS op de host zit.

 

SD-kaart (micro SDHC) 32GB van Goodram, bij Warbout
Micro-SD kaartje afgebeeld met de U van UHS met een waarde van 3 en de C van class met een waarde van 10

 

Vroeger werd ook nog de “x” snelheid gebruikt, dit is x maal de snelheid van een cd-rom (1.23 Mbit/s). Hierbij werd wel de hoogste lees snelheid gebruikt, niet de minimale schrijfsnelheid die natuurlijk veel lager ligt. De Class 10 komt ongeveer overeen met de 100x klasse.

Overigens kunnen kaarten prima bv 90 MB/s doen, maar geen V90 keurmerk hebben. De fabrikant moet dan namelijk ook aan het keurmerk meebetalen of hebben laten testen door het keurmerk. Sommige fabrikanten besluiten daarom om geen officieel keurmerk op te laten nemen.

Goodram SD-kaarten

Bij GOODRAM geeft dit dan de volgende series:

 

Serie Klasse Omschrijving  
Rood SDHC/SDXC: Class 10, UHS-I Hoogwaardige classe 10 kaart. Geschikt voor foto’s/muziek op de mobiel, navigatiesystemen en simpele compact camera’s Hier te bestellen via wbdis.nl
Groen SDHC/SDXC, Class 10, UHS-I U3, 95/90 MB/s. Speciale endurance serie. Cellen kunnen veel vaker gewist en beschreven worden. Zeer geschikt voor bewakingscamera’s, dashcam’s en actioncam’s. Ook voor videocamera’s. Hier te bestellen via wbdis.nl
Zwart, IRDM SDHC/SDXC, Class 10 UHS-II U3, V60. Zeer snelle kaart. Geschikt voor HD Film camera’s, hoge resolutie Digitale Camera’s. Hier te bestellen via wbdis.nl
Zwart, IRDM PRO SDHC/SDXC, Class 10, UHS-II U3, V90. De snelste kaart. 8K video opnames, Hoge resolutie DSLR Camera’s in burst. Hier te bestellen via wbdis.nl

 

Bijna alle modellen van GOODRAM zijn uitgevoerd in Micro-SD formaat met een adapter naar SD formaat. Alleen enkele IRDM en IRDM PRO modellen in grotere capaciteit worden exclusief geleverd in SD formaat. De camera’s die deze snelheid nodig hebben en kunnen gebruiken zijn normaal ook voorzien van een SD slot.