Formfactor Voedingen (ATX, SFX, TFX)

ATX PS/2

ATXPS2Meest voorkomend, wordt vaak standaard ATX genoemd. Normale maat is 150mm breed, 86mm hoog en 140mm diep. Ook als de voeding dieper is dan 140mm word hij nog ATX PS/2 genoemd.

ATXPS2-3


ATX PS/3 of MicroATX
ATXPS3

Gelijk aan de ATX PS/2 alleen minder diep. Wordt vaak Micro ATX voeding genoemd, maar dit is geen standaard. Past altijd ipv de PS/2 (omgekeerd niet). Standaard maat 150mm breed, 86mm hoog en 100mm diep. De diepte varieert van 100mm tot 139mm.

ATXPS3-3


SFX
SFXDeze voeding wordt veel in kleine behuizingen gebruikt. Ook deze voeding wordt vaak ten onrechte Micro ATX genoemd. De opening is kleiner dan bij ATX PS/2 en PS/3 en er moet dan ook een adapter gebruikt worden om deze in een gewone of micro ATX kast te gebruiken. Een ATX voeding past dus niet in deze kasten. Standaard maat 125mm breed, 51,5mm hoog en 100mm diep. Hij komt ook voor als extra lange uitvoering zoals SFX-L.

SFX-3


Flex ATX

FLEXATXVeel gebruikt in kleine computers. Wordt soms Mini-ITX voeding genoemd, maar dit klopt niet. Standaard maat 81.55 breed, 40,5mm hoog en 150mm diep. Er zijn ook langere varianten in omloop.

FlexATX-3


TFX

TFXGebruikt in kleine computers of computers met afwijkende vorm. Lijkt veel op Flex ATX, maar net wat groter. Standaard maat 85mm breed, 65mm hoog en 175mm diep. Afwijkende lengtes komt voor, maar meestal niet dieper dan 175mm.

TFX-3


Mini-ITX

mini-itxGeen standaard. Meeste Mini-ITX borden hebben gewoon een 20/24 polige ATX stekker. Hierop kunnen alle gangbare voedingen worden aangesloten. Vaak wordt er gekozen voor elektronica die 19 volt van een voedingsadapter omzet in ATX en voeding voor de drives. Hierdoor zijn hele kleine kastjes mogelijk met een gangbare externe voeding zoals ook bij laptops wordt gebruikt.


Thin Mini-ITX

Geen standaard. Thin Mini-ITX borden worden rechtstreeks met een 19 volt adapter gevoed. De aansluiting zit gewoon op de backplate. Veel borden kunnen ook met 12 volt werken. Op het bord zit vaak een SATA power connector. Hierbij is wel een speciale female-male SATA kabel nodig.