Keuze Netwerk kabels (UTP, FTP, S-FTP)

In dit document beschrijven we wanneer welke netwerk kabel in te zetten. Het is opgezet op basis van het Gembird kabel aanbod maar is toepasbaar op alle merken. In dit document bespreken we de kabels die gemaakt zijn volgens het twisted pair principe, glas kabels worden niet besproken.

De verwijzingen zijn naar patchkabels. Dit zijn kabels vanaf een switch naar de patchkast of vanaf een wandcontactdoos naar een computer. Hoe korter hoe beter. We voeren ook kabels op rol. Deze worden gebruikt voor de installatie in gebouwen. Ook wordt er soms kabel op rol gebruikt voor het zelf maken van patchkabels. Gebruik altijd kabels met een solide kern (solid core) voor installaties in gebouwen. Dit is ook nodig voor blokjes waar de kabel in geduwd wordt. Gebruik voor patch kabels stranded (bestaat uit dunne vezels) omdat dit veel flexibeler is. Vooral voor kabels die in het plafond en muren gaan raden we aan wat boven de standaard te gaan zitten die nodig is. Moet er in de toekomst meer gebeuren dan hoeven de kabels niet meer vervangen te worden.

Alle kabels bestaan uit 8 geleiders, 4 kabelparen en zijn voorzien van een RJ45 connector. De dikte wordt weergegeven in AWG (American Wire Gauge). Een lager getal heeft een hogere dikte. De aders zijn gemaakt van koper (full copper) of CCA (Copper Clad Aluminium, een aluminium kern met koper er omheen). UTP staat voor Unshielded. Daarnaast is er ook FTP, Foiled. Hierbij zit er een aluminium folie om de aders heen.

Normaal gesproken zijn deze kabels gekeurd voor lengtes tot 100 meter tenzij anders aangegeven.
UTP CAT5e

De meest gebruikte netwerk kabel, gekeurd voor snelheden tot 2.5 GBit LAN (en dus ook 10/100/1000 MBit). Zie hier het Gembird patch kabel aanbod. Dit zijn 26 AWG CCA kabels.

FTP CAT5e

Hierbij wordt een extra mantel toegevoegd als afscherming voor gebruik in situaties met veel elektromagnetische straling. Om de afscherming goed te laten werken moeten de beide uiteinden een connector hebben die ook afgeschermd is (dus de RJ45 stekker en de contactdoos waar hij in gaat). Zie hier het Gembird aanbod. Met name zinvol als kabel in de muren. De kabel is verder gelijk aan de gewone UTP CAT5

UTP CAT6

Deze kabels kunnen een hogere snelheid aan, maximaal 10 GBit, maar maximaal 55 meter kabel lengte. Als patchkabel met name zeer geschikt voor gebruik in datacentra voor het aansluiten van Gbit materiaal op switches en patchkasten. Vanwege de hoge EMC waarden in een datacentrum raden we daar shielding aan, zie de FTP CAT6 hieronder. De UTP CAT6 kabel voeren we dan ook niet standaard.

FTP CAT6

Ideale kabel voor het aansluiten van GBit materiaal wat aan hoge eisen moet voldoen. Zie hier het Gembird aanbod. Ook deze kabels zijn 26 AWG CCA.

S/FTP CAT6A

Deze kabels zijn geschikt voor 10GBit LAN over lengtes tot 100 meter. Met name om in datacentra 10GBit materiaal met elkaar te verbinden. Daarom alleen korte lengtes. Bij deze kabels zijn de aderparen omwonden met folie, niet de totale kabel. Om deze met folielaag  zit dan nog een gebreide hoes voor extra afscherming. De mantel van de kabel voldoet aan hoge eisen qua brand en is Low Smoke, Zero Halogen en dus veiliger bij brand zoals in sommige datacentrums vereist wordt. De kabels van Gembird zijn van 27 AWG full copper. Zie het aanbod hier.

CAT7

Deze kabels kunnen nog hogere snelheden aan. Op dit moment nog niet als patchkabel beschikbaar, alleen op rol met 23 AWG full copper ader paren.

Naast de patch kabels hebben we ook kabel op rol, meestal van 100 en 305 meter. Zie hier.

Globaal advies:

Consumenten losliggende kabels: UTP CAT5e

Consumenten installatie: Full copper UTP CAT5e

Kantoor losliggende kabel: UTP CAT5e

Kantoor installatie: Full copper FTP CAT6

Werkplaatsen/Industrie: FTP CAT5e

Kantoor Patchkast/serverruimte: FTP CAT6 of S/FTP CAT6a

Datacentrum: S/FTP CAT6a