M.2 NVE modules en Mini-PC’s

Naast de bekende mSATA mini modules is er nu ook de vormfactor M.2. Deze kan gewoon in SATA mode werken, maar er zijn ook NVME modules. Dit is PCI-Express via M.2. Voordeel is een grotere doorvoorsnelheid. Je ziet deze optie nu in de laatste generatie mini-pc’s en ook op veel nieuwe moederborden. Deze modules produceren echter zeer veel warmte. Veel worden nu dan ook uitgerust met een heatsink. Vanwege deze hitte is het vaak niet mogelijk of niet verstandig om deze in een mini-pc te plaatsen. Ook bij een moederbord moet er genoeg airflow zijn.

Korte samenvatting

-Een M.2 schijf/ssd kan OF via het SATA protocol werken OF via het PCI-Express (NVME) protocol werken. Het slot waar je hem in steekt moet dit ondersteunen.

-Een PCI-Express M.2 drive kan 2 of 4 kanalen hebben. Een 4 kanaals schijf werkt alleen op volle snelheid in een 4 kanaals slot, in een 2 kanaals slot werkt hij iets langzamer (maar nog wel veel sneller dan in een SATA slot).

-Mini-PC’s en moederborden kunnen dus verschillende M.2 sloten hebben (Asrock heeft vaak een slot wat EN 2 kanaals PCI-Express EN SATA aan kan en daarnaast nog een slot wat 4 kanaals PCI-Express aan kan (en geen SATA)). Alleen SATA, alleen PCI-Express of PCI-Express en SATA.